ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Sernik mojego taty

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

  2. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

  3. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

  5. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

  6. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

  7. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

  8. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Marzena7914

Pyszny, tortownica okazała sie za mała i zniknął w mig, ?

Dorotka

Sernik genialny, ale ja robię tortownicy 26. Z 23 wyszedłby ????

agnieszkabartos-parnowska

Pilne pytanie, jaka mąka????

AnnaWawro

No właśnie

elzbietakobus

Mam pytanko czy mogę użyć do sernika mąkę orkiszową jasną?

malgorzatagross

Sernik obłędny. Wyszedł super. Rodzina zachwycona. Idę robić kolejny??? Polecam

EwaKazimierska

Super, przepyszny

Sernik mojego taty

martawalczak

Mój pierwszy sernik w życiu. Wyszedł super, nawet mimo pominięcia cukru do białek. Idealny jak zresztą wszystko z Pani przepisu ❤️❤️❤️

katarzynaszelag

Pytanie o ilość cukru ? W spisie składników jest 300g, a dalej w przepisie 200g do zmiksowania z żółtkami. To pozostałe 100g jest gdzieś użyte czy to błąd jest?

katarzynaszelag

Już znalazłam, do białek się dodaje ?

sandra_sz

Zrobiony zgodnie z przepisem, krok po kroku, podczas pieczenia pięknie wyrósł, po chwilii opadł :( . Nie wiem, co zrobiłam źle. Wszystkie składniki w temp. pokojowej… Ale W smaku pycha ?

Pawel03

Jaka mąka zwykła czy ziemniaczana?

Trwa ładowanie...