Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
Marzena7914
Pyszny, tortownica okazała sie za mała i zniknął w mig, ?
Dorotka
Sernik genialny, ale ja robię tortownicy 26. Z 23 wyszedłby ????
agnieszkabartos-parnowska
Pilne pytanie, jaka mąka????
AnnaWawro
No właśnie
elzbietakobus
Mam pytanko czy mogę użyć do sernika mąkę orkiszową jasną?
malgorzatagross
Sernik obłędny. Wyszedł super. Rodzina zachwycona. Idę robić kolejny??? Polecam
EwaKazimierska
Super, przepyszny
martawalczak
Mój pierwszy sernik w życiu. Wyszedł super, nawet mimo pominięcia cukru do białek. Idealny jak zresztą wszystko z Pani przepisu ❤️❤️❤️
katarzynaszelag
Pytanie o ilość cukru ? W spisie składników jest 300g, a dalej w przepisie 200g do zmiksowania z żółtkami. To pozostałe 100g jest gdzieś użyte czy to błąd jest?
katarzynaszelag
Już znalazłam, do białek się dodaje ?
sandra_sz
Zrobiony zgodnie z przepisem, krok po kroku, podczas pieczenia pięknie wyrósł, po chwilii opadł :( . Nie wiem, co zrobiłam źle. Wszystkie składniki w temp. pokojowej… Ale W smaku pycha ?
Pawel03
Jaka mąka zwykła czy ziemniaczana?