Co kupić?
- 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 rozbełtane jajko
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.
Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.
Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.
Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.
Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Komentarze
Dorotka
Wszystko super, jest przepyszny. Tylko dlaczego mi tak pęka? Za każdym razem ?
annkoh
Cudowny sernik,najlepszy jaki dotychczas zrobiłam,przepyszny
Ewa_PL
Sernik "mniam" od teraz
na stałe wpisany w zestaw świąteczny.
Nie mogłam się nadziwić lekkości i delikatności
POLECAM!!!
akonieczny
Wyszedł super. Prawie wcale nie opadł. Zmodyfikowałem przepis i dodałem polewę czekoladową.
LolaManola
Sernik pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach. Nie opadł. Super polecam.
magdalenaczajka-grudzien
Czy ser do tego serniczka półtłusty czy tłusty?
LolaManola
Ja robiłam z wiaderka.
siwiczek
Czy sernik piec z funkcja termoobiegu?
natalka115
Sernik jest cudowny! Mój pierwszy sernik, jaki piekłam. Wyszedł fantastyczny:) Nawet mój narzeczony, który za słodyczami nie przepada, się nim zajadał:) Polecam.
Ja dałam tylko 180 g cukru, ale dla mnie i tak był trochę za słodki i następnym razem dam jeszcze mniej.
magdalenaczajka-grudzien
Jaki ser Pani brała? Tłusty czy półtłusty?
Dominikaaaa
Sernik zrobiłam na Święta. Jest przepyszny. Puszysty, rozpływa się w ustach. Tortownica 23 cm jest idealna.
Natii
Pierwszy raz wyszedł idealny za drugim razem opadł. Czy jest możliwe że wszystko przez zimny ser prosto z lodowki?