ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Sernik mojego taty

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik mojego taty to niekwestionowany smak dzieciństwa! Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 rozbełtane jajko

Jak przygotować?

  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

  2. Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

  3. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

  5. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

  6. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

  7. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

  8. Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dorotka

Wszystko super, jest przepyszny. Tylko dlaczego mi tak pęka? Za każdym razem ?

Sernik mojego taty

annkoh

Cudowny sernik,najlepszy jaki dotychczas zrobiłam,przepyszny

Ewa_PL

Sernik "mniam" od teraz
na stałe wpisany w zestaw świąteczny.
Nie mogłam się nadziwić lekkości i delikatności
POLECAM!!!

akonieczny

Wyszedł super. Prawie wcale nie opadł. Zmodyfikowałem przepis i dodałem polewę czekoladową.

LolaManola

Sernik pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach. Nie opadł. Super polecam.

magdalenaczajka-grudzien

Czy ser do tego serniczka półtłusty czy tłusty?

LolaManola

Ja robiłam z wiaderka.

siwiczek

Czy sernik piec z funkcja termoobiegu?

natalka115

Sernik jest cudowny! Mój pierwszy sernik, jaki piekłam. Wyszedł fantastyczny:) Nawet mój narzeczony, który za słodyczami nie przepada, się nim zajadał:) Polecam.
Ja dałam tylko 180 g cukru, ale dla mnie i tak był trochę za słodki i następnym razem dam jeszcze mniej.

magdalenaczajka-grudzien

Jaki ser Pani brała? Tłusty czy półtłusty?

Dominikaaaa

Sernik zrobiłam na Święta. Jest przepyszny. Puszysty, rozpływa się w ustach. Tortownica 23 cm jest idealna.

Sernik mojego taty

Natii

Pierwszy raz wyszedł idealny za drugim razem opadł. Czy jest możliwe że wszystko przez zimny ser prosto z lodowki?

Trwa ładowanie...