Co kupić?
- 300 g mąki
- 300 g kaszy manny
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 10 jabłek (najlepiej szara reneta lub inne kwaśne)
Jak przygotować?
Składniki suche podziel na 4 części.
Na dno tortownicy wsyp warstwę składników suchych, przykryj ją warstwą jabłek. Następnie ponownie wysyp składniki suche i tak na przemian.
Ciasto piecz 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Izabela
foto
Izabela
wyszło ciasto gumowe to prawda ale poczekam aż ostygnie bo może jeszcze za ciepła nie wiem czy to nie przez tę kaszę manną
Justyna
Robiłam! Pyszna :-)
Natalia
Pani Aniu, z przykrością stwierdzam, że ja też jestem na nie :( Liczyłam na pyszną i szybką szarlotkę, a tylko zmarnowałam jabłuszka. Niestety nie było to dobre, ale jak narazie jest to jedyna "pozycja" z Pani strony, która mi nie podpasowała a robiłam już kilka :)
monika19
Czy jabłka powinny być bardziej wodniste czy jednak pozbyć się nadmiaru soku?
sapka
Wyszło super?
Ania Starmach
aaaaale mnie cieszą takie słowa!
dominika007
Stanowczo jestem na NIE. Szarlotka wyszła gumowa, a spód w niektórych miejscach blaszki ma postać proszku. Pozdrawiam
Justyna
Następnym razem polecam zetrzeć twarde masło na tarce i po odbrobinie wyłożyć na dolnych warstwach. Oczywiście najwięcej masła na samą górę ;)
U nas zawsze wychodzi pyszna i chrupiąca.
Gumowa lekko to może się zrobi na następny dzień. Ale rzadko się to zdarza, bo zazwyczaj znika jeszcze ciepła :D
Ania Starmach
być może to kwestia jabłek ;(
Anonim
Czekam na następne przepisy szarlotki ;)
Ania Starmach
spójrz na TARTE TATIN też pycha ;)