ANIA STARMACH

GNOCCHI DYNIOWE Z SEREM PLEŚNIOWYM I FIGAMI

6Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Chipsy nie tylko jako pyszna przekąska ale też jako doskonały i oryginalny dodatek do twojego ulubionego przepisu? TO DZIAŁA! A jak smakuje...

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g ugotowanych/upieczonych ziemniaków
  • 400 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
  • 120 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • +
  • 100 ml ciepłej śmietanki 30%
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 5 szt dojrzałych fig
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 2 garści chipsów Lay’s Oven Baked z solą
  • 40 g siekanych orzechów laskowych
  • Grubo mielony pieprz
  • Pestki z 1/2 granatu

Jak przygotować?

  1. Dynię i ziemniaki obierz i przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.

  2. Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).

  3. Do małych naczyń żaroodpornych wlej kilka łyżek śmietanki, dodaj świeżo mielony pieprz kluseczki i pokruszony ser oraz orzechy i miód. Całość zapiekaj 10 minut w 190 stopniach.

  4. Figi podziel na ćwiartki, wymieszaj z granatem. Taką „sałatkę” nakładaj do każdej formy z gnocchi.

  5. Na wierzch, jako doskonały chrupiący dodatek połóż chipsy Lay’s Baked Oven. Czy to są najlepsze kluski jakie zjesz tej jesieni? BYĆ MOŻE! ;)

  6. Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Lay's

Komentarze

Możliwość komentowania jest wyłączona.
Trwa ładowanie...