Co kupić?
- 400 g ugotowanych/upieczonych ziemniaków
- 400 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
- 120 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- +
- 100 ml ciepłej śmietanki 30%
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 5 szt dojrzałych fig
- 2 łyżki jasnego miodu
- 2 garści chipsów Lay’s Oven Baked z solą
- 40 g siekanych orzechów laskowych
- Grubo mielony pieprz
- Pestki z 1/2 granatu
Jak przygotować?
Dynię i ziemniaki obierz i przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.
Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Do małych naczyń żaroodpornych wlej kilka łyżek śmietanki, dodaj świeżo mielony pieprz kluseczki i pokruszony ser oraz orzechy i miód. Całość zapiekaj 10 minut w 190 stopniach.
Figi podziel na ćwiartki, wymieszaj z granatem. Taką „sałatkę” nakładaj do każdej formy z gnocchi.
Na wierzch, jako doskonały chrupiący dodatek połóż chipsy Lay’s Baked Oven. Czy to są najlepsze kluski jakie zjesz tej jesieni? BYĆ MOŻE! ;)
- Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Lay's
Komentarze