ANIA STARMACH

Babka drożdżowa

6
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Ciasto, które będzie ozdobą Twojego wielkanocnego stołu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • sól

Jak przygotować?

  1. Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu babki drożdżowej są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw na kilka minut do piekarnika o temperaturze 30 stopni C. Mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  2. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być zbyt twarde – powinno być na tyle elastyczne, żeby po naciśnięciu palcem nie zostawało w nim wgłębienie.

  3. Gdy ciasto uzyska pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  4. Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości formy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem w temperaturze 150 stopni C na 30–45 minut (w zależności od wielkości formy).

  5. Po upieczeniu babkę wyciągnij z formy i studź na kratce. Gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia11

misiasia

Byłabym wdzięczna za bardziej dokładne wskazówki co do przygotowania zaczynu do babki. "Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość." Czy podane składniki należy wymieszać z całością drożdży ?

misiasia

mimo wszystko wyszła piękna babka :) a nawet dwie bo foremkę miałam nie za dużą :) wesołych świąt

poldekul

Upiekłam, jest wyśmienita. Pięknie wyrosła, jest cudownie rumiana. Wprawdzie jak to ja; zapomniałam o oliwie, nie dałam migdałów (bo zapomniałam kupić) i dałam więcej skórki z cytryny. To jednak, jak na moje smaki nie przeszkadza. Jestem dumna z tej baby!!!

wrobelek1989

Ja zapomniałam o skórce z cytryny i również wyszła pyszna :) Tylko zamiast posypać cukrem pudrem to zrobiłam lukier, wyszła przesłodka i przepyszna :D

Trwa ładowanie...