Co kupić?
- 400 g biszkoptów (podłużnych lub okrągłych)
- 500 g mascarpone
- 200 g malin
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki amaretto lub likieru kawowego
- 1 szklanka ostudzonej kawy
Jak przygotować?
Żółtka oddziel od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, wymieszaj mikserem.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, delikatnie połącz z kremem mascarpone.
Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z likierem, układaj na dnie pucharków, przełóż je masą z mascarpone, posyp kakao, czynności powtórz.
Wierzch deseru udekoruj malinami.
Komentarze
Nygusek2506
A ja zrobiłam całkowicie malinową wersję tiramisu maczając biszkopty w czerwonym kompocie (np. truskawkowym). Próbowałam wcześniej maczać w syropie lub musie malinowym ale są zbyt gęste. Deser był bez kawy, likieru i kakao, pomiędzy biszkopty i masę dałam mus malinowy i świeże maliny na górę. Niebo w gębie ?
majkawkuchni
Konkurs Same pyszności!
adatroj
Konkurs same pyszności!
Magdalena
Konkurs Same pyszności!
Najlepiej smakuje latem, dobrze schłodzone z lampką wina :) pokochane przez domowników :)
asiaj2001
Konkurs Same Pyszności!
Ulubione ciasto mojego męża :-)
ruda555
Konkurs Same Pyszności!
Joanna
Konkurs Same Pyszności!