ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
Szybkie przepisy na każdy dzień.

Sprawdź

Tort urodzinowy

6Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Przepyszny tort urodzinowy, który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • Masa
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 700 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do nasączania biszkopta
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.

  2. Dno tortownicy ze zdejmowanym brzegiem o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wytnij pasek papieru i wyłóż nim brzegi tortownicy (pasek papieru powinien być wyższy od wysokości formy).

  3. Wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną.

  4. Oddziel białka od żółtek.

  5. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, następnie pojedynczo dodawaj żółtka, wymieszaj mikserem.

  6. Do masy powoli dosypuj mąkę, zmieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

  7. Ciasto przełóż do formy.

  8. Piecz 45 minut.

  9. Wyciągnij blachę z piekarnika. Jak nieco ostygnie, ściągnij obręcz tortownicy. Przewróć biszkopt na drugą stronę, aby wyrównać powierzchnię (zazwyczaj po upieczeniu biszkopt ma małą górkę).

  10. Składniki do nasączania biszkopta zagotuj, ostudź.

  11. Śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem.

  12. Biszkopt przetnij na dwie części, za pomocą pędzla lub łyżki nasącz oba blaty ciasta, powinny być wilgotne.

  13. Posmaruj jeden z blatów masą śmietankową, część masy zachowaj do dekoracji. Z truskawek usuń szypułki, owoce przekrój na połówki. Na pierwszym blacie połóż połowę truskawek, przykryj drugim blatem, udekoruj śmietaną i pozostałymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

grazkakicia

Czytając opinie podeszłam do tego biszkoptu z rezerwą. Wyszedł super! Musiałam przeciąć na 3 blaty, bo na 2 byłyby za grube. Tym co nie wyszło , warto zwrócić uwagę na szybkość dodawania mąki i jeszcze najważniejsze świeżość jajek. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak wpływa to na jakość biszkoptu. Proponuję spróbować jeszcze raz bez pośpiechu. Na koniec jeszcze jedna rada-mąka często jest też zleżała w sklepach. Jak macie gdzieś młyn to warto tam kupić .

agnieszkadomagalska

Biszkopt jest bardzo smaczny ale jednocześnie mocno zbity i twardy. Moim zdaniem ilość mąki jest zbyt duża na taką ilość jajek.

monicamut

Mam piekarnik z termoobiegiem. Jak piec ten biszkopt?

olgakacprowicz

Biszkopt wszedł bardo wysoki, pulchny i smaczny o to mi chodziło a cała reszta super także 🙂

Pyskowa

Tort wyszedł idealny- mój pierwszy! Biszkopt wyrósł uff:-) Zresztą Aniu wszystko z Twoich przepisów wychodzi pięknie!!

martanowakowska

Niestety tort słabo urósł. Pieczony z podwójnej porcji przy użyciu dużej blachy. Na dodatek bardzo zbity

Ka

Nie wiem jak wy robiliście biszkopt, ale mnie z tego przepisu wyszedł idealny:) wysoki, piękny i puszysty a tort właśnie się chłodzi:)))

agaata1993

U mnie też biszkopt z tego przepisu wyszedł idealnie :)

Katarzyna

NIE POLECAM wykonywania tego tortu! Przepis na biszkopt jest niedopracowany. Wyszedł cieniutki (nie wiem jak miałabym go nawet przekroić na pół) i twardy jak skała. Wszystko robione zgodnie z przepisem. Zawsze jestem bardzo dokładna i każdy przepis wychodzi bez zarzutu. Każdy komu wyszedł myślę, że modyfikował biszkopt na swój sposób. Przestrzegam. Tym bardziej, że tort nie należy do najtańszych opcji. Wszystko zmarnowane goście zbierali jedynie masę z truskawkami bo wyszła bardzo dobra. Jutro zrobię biszkopt ze swoją modyfikacją i dam Wam znać.

clancyblurry

nie zna sie pan.niepozdrwiam.

Rafał

To jest przepis bardzo ogólny. Właściwie bardziej pomysł/idea na tort niż przepis. Za takie przepisy polecam się brać dopiero jak opanuje się pieczenie biszkoptu. To wyższa szkoła jazdy niż ciasto marchewkowe.

Żeby biszkopt wyszedł dobry trzeba idealnie ubić jajka. Bardzo długo na jednolitą masę z cukrem. A potem trzeba bardzo delikatnie wymieszać z mąką.

Przepis jest jak najbardziej bardzo dobry, podejrzewam niestaranne wykonanie.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości i mniej nienawiści.

amellka

Aniu. Biszkopt wyszedł zbity, daleko mu do ideału ze zdjęć. Po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko oklapł. Jaka mniej więcej powinna wyjść wysokość biszkoptu? Co mogłam zrobić źle?

agnieszkadomagalska

miałam tak samo😌

Katarzyna

Nie zrobiłaś nic źle po prostu przepis na biszkopt jest zły

UwielbiajacaBeze

Dzień dobry :) Czy dopóki nie ma świeżych polskich owoców zamiast truskawek mogę użyć brzoskwiń z puszki?

Trwa ładowanie...