Jak przygotować kasztany?
Wydaje Ci się, że jadalne kasztany (inaczej marony) są trudne do przygotowania? Nic bardziej mylnego! Pieczone kasztany smakują cudownie i doskonale sprawdzają się jako przekąska na chłodne wieczory.
„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”
W Polsce jadalne kasztany kojarzą się z Francją, a wszystko dzięki słynnemu dialogowi z filmu „Stawka większa niż życie”. Ich smak jest słodki i przypomina trochę orzech laskowy, a trochę… ziemniaki. Obecnie są bardzo popularną jesienną przekąską, którą można kupić na targu lub praktycznie w każdym supermarkecie i przygotować w zaciszu swojego domu.
Jakie kasztany kupować?
Jeśli przymierzasz się do kupna jadalnych kasztanów, pamiętaj, by wybrać te błyszczące o ciemnobrązowym kolorze. Waga pojedynczego kasztana świadczy o jego wypełnieniu, szukaj takich, które są ciężkie, bez pęknięć i przebarwień. Skazy na kasztanach mogą świadczyć o ich wewnętrznym gniciu i tworzeniu się pleśni.
Jak przygotować pieczone kasztany jadalne?
Przygotuj mały nożyk z ząbkami – kasztany są twarde i małe, dlatego potrzebujesz poręcznego noża, który nie będzie się ślizgał po ich skorupce.
1. Ponacinaj kasztany po wypukłej stronie, tworząc nacięcia w kształcie „X”.
2. Ponacinane kasztany maczaj w wodzie przez ok. 30 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
4. Kasztany poukładaj do góry nacięciami na blasze do pieczenia i piecz je 15 minut.
Kasztany zajadaj jeszcze ciepłe! :)