ANIA STARMACH

Banalna szarlotka

6Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche ciasto i aromatyczne jabłka z cynamonowym akcentem – szarlotka, która zawsze się udaje!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 arkusze ciasta filo
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować?

  1. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.

  2. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki masła. Po chwili dodaj owoce, cynamon i cukier waniliowy. Duś około 20 minut, aby owoce zmiękły.

  3. Pozostałe cztery łyżki masła rozpuść w rondelku. W maśle maczaj pędzel i smaruj płaty ciasta, przyklejając jeden do drugiego (masło pełni tu rolę kleju).

  4. Sklejone arkusze ciasta przełóż do ceramicznej formy o wymiarach 24 cm, na wierzchu ułóż podsmażone owoce.

  5. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Izabela

Konkurs Same pyszności!

Banalna szarlotka

Sachmet

Czy zamiast ciast filo można dać francuskie?

Trwa ładowanie...