ANIA STARMACH

Banalna szarlotka

6Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche ciasto i aromatyczne jabłka z cynamonowym akcentem – szarlotka, która zawsze się udaje!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 arkusze ciasta filo
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu

Jak przygotować?

  1. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.

  2. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki masła. Po chwili dodaj owoce, cynamon i cukier waniliowy. Duś około 20 minut, aby owoce zmiękły.

  3. Pozostałe cztery łyżki masła rozpuść w rondelku. W maśle maczaj pędzel i smaruj płaty ciasta, przyklejając jeden do drugiego (masło pełni tu rolę kleju).

  4. Sklejone arkusze ciasta przełóż do ceramicznej formy o wymiarach 24 cm, na wierzchu ułóż podsmażone owoce.

  5. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

KatarzynaKrawczyk

Czy mogę zamienić na ciasto francuskie?

Izabela

Konkurs Same pyszności!

Banalna szarlotka

Sachmet

Czy zamiast ciast filo można dać francuskie?

Trwa ładowanie...