Co kupić?
- Masa makowa
- 200 g mielonego maku
- 50 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 2 białka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
- sól
- Biszkopt
- 200 g drobnego cukru
- 120 g mąki
- 4 duże jajka
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- Lukier cytrynowy:
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 200 g cukru pudru
Jak przygotować?
- Masa makowa
Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.
Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.
Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.
- Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.
Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Lukier cytrynowy
Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem.
Komentarze
swiderpudelko
Dobrze przeczytałam? Biszkopt ma się piec 12 minut? Dodać masę makowa ,zwinąć i tyle z pieczenia . Nie dopiekać tego jeszcze ciasta z masą ?
anirak
Puszysty, delikatny, pyszny :-)
Marta
Czy należy czekac by biszkopt troszke ostygł po wyciągnięciu z piekarnika? Pozdrawiam serdecznie ;)
magdalenajelinska
Biszkopt musi być ciepły ale nie gorący. Mnie zastanawiają a wręcz martwią surowe białka w masie makowej. Tutaj chyb dodałbym masło i podsmazyla mak z bakaliami, lub ubila je w kąpieli wodnej….. Zobaczymy
Mariola
Będzie gościł na naszym stole podczas tegorocznych Świąt :) mam tylko pytanie, jaki wymiar brytfanki potrzebny jest do upieczenia biszkoptu?