ANIA STARMACH

Domowe mleko kokosowe

2Ilość osób
10 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Zdrowe, smaczne i do wykorzystania w wielu pomysłach na dania :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 1 l wody

Jak przygotować?

  1. Wiórki zalej wodą, odstaw na noc do lodówki (lub na minimum 8 godzin).

  2. Namoczone wiórki blenduj w blenderze o dużej mocy przez około 5–7 minut.

  3. Mleko przelej przez sitko o drobnych oczkach (możesz też przelać masę przez gazę).

  4. I gotowe! :)

Wskazówki:

Mleko przechowuj do 3 dni w lodówce, a wiórki, które zostaną na sitku, możesz użyć do zrobienia kokosanek.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

lilabb

Czy takie mleko można używać np. do potraw tajskich

Justyna80100

Czy to mleko można gotować?

Martyna

tak

Trwa ładowanie...