ANIA STARMACH

Kluski z makiem

4Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wigilijne kluski z makiem to w wielu domach punkt obowiązkowy. Spróbuj mojego przepisu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g makaronu na łazanki
  • 600 g maku
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów (najlepiej bez skórki)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła
  • 200 ml miodu
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki konfitury z róży

Jak przygotować?

  1. W garnku umieść mak, zalej mlekiem, gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

  2. Po tym czasie odsącz mak na sicie, a następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (wybierz najdrobniejsze sitko).

  3. Wszystkie orzechy i bakalie drobno posiekaj.

  4. W dużym rondlu roztop masło, dodaj miód, wymieszaj.

  5. Do rondla dodaj wszystkie bakalie oraz mak i konfiturę.

  6. Mieszaj i podgrzewaj.

  7. Spróbuj – jeśli zajdzie potrzeba, dodaj więcej maku, jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę mleka, które zostało Ci z gotowania maku.

  8. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i umieść ponownie w garnku.

  9. Do garnka dodaj masę makową, wymieszaj i jeśli masa nie była ciepła – podgrzej.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...