Co kupić?
- 400 g makaronu na łazanki
- 600 g maku
- 200 g rodzynek
- 100 g migdałów (najlepiej bez skórki)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 80 g masła
- 200 ml miodu
- 1 l mleka
- 4 łyżki konfitury z róży
Jak przygotować?
, gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
, a następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa (wybierz najdrobniejsze sitko).
.
.
.
Mieszaj i podgrzewaj.
Spróbuj – jeśli zajdzie potrzeba, dodaj więcej maku, jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę mleka, które zostało Ci z gotowania maku.
wg. instrukcji na opakowaniu, odcedź i umieść ponownie w garnku.
, wymieszaj i jeśli masa nie była ciepła – podgrzej.
Komentarze
Ulcia
Danie wychodzi bardzo smaczne, ale z tych proporcji jak dla pułku wojska :D Wystarczy połowa podanych ilości ;)