ANIA STARMACH

Biszkoptowy makowiec

6Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatny makowiec na biszkoptowym cieście zawsze smakuje wybornie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Masa makowa
  • 200 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
  • sól
  • Biszkopt
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • Lukier cytrynowy:
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Masa makowa
  2. Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.

  3. Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.

  4. Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.

  5. Biszkopt
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

  7. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  8. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.

  9. Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

  10. Lukier cytrynowy
  11. Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

swiderpudelko

Dobrze przeczytałam? Biszkopt ma się piec 12 minut? Dodać masę makowa ,zwinąć i tyle z pieczenia . Nie dopiekać tego jeszcze ciasta z masą ?

anirak

Puszysty, delikatny, pyszny :-)

Biszkoptowy makowiec

Marta

Czy należy czekac by biszkopt troszke ostygł po wyciągnięciu z piekarnika? Pozdrawiam serdecznie ;)

magdalenajelinska

Biszkopt musi być ciepły ale nie gorący. Mnie zastanawiają a wręcz martwią surowe białka w masie makowej. Tutaj chyb dodałbym masło i podsmazyla mak z bakaliami, lub ubila je w kąpieli wodnej….. Zobaczymy

Mariola

Będzie gościł na naszym stole podczas tegorocznych Świąt :) mam tylko pytanie, jaki wymiar brytfanki potrzebny jest do upieczenia biszkoptu?

Trwa ładowanie...