ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Caponata

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Włoski smak w klasycznym wydaniu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g posiekanych pomidorów bez skórki
  • garść kaparów
  • garść rodzynek
  • garść czarnych oliwek
  • sól, pieprz, ocet winny, cukier

Jak przygotować?

  1. Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Podsmaż na oliwie.

  2. Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebule, papryki, selera. Dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory, duś około 15 minut.

  3. Dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, rodzynki, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku. Podawaj schłodzoną.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

dominika123

Można bez kaparów? nie zepsuje to smaku?

Trwa ładowanie...