Co kupić?
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g posiekanych pomidorów bez skórki
- garść kaparów
- garść rodzynek
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz, ocet winny, cukier
Jak przygotować?
Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Podsmaż na oliwie.
Na osobnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę cebule, papryki, selera. Dodaj posiekane i obrane ze skórki pomidory, duś około 15 minut.
Dodaj podsmażone wcześniej bakłażany, rodzynki, oliwki, kapary, cukier, ocet winny, dopraw do smaku. Podawaj schłodzoną.
Komentarze
dominika123
Można bez kaparów? nie zepsuje to smaku?