ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Gołąbki w sosie pomidorowym

6Ilość osób
120 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Pyszne i proste w przygotowaniu. Do tego smakują jak u Mamy!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 g białego ryżu
  • 1 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej)
  • 2 l bulionu/rosołu/wody
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebule przesmaż na maśle.

  2. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu).

  3. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj.

  4. Z masy uformuj małe krokiety.

  5. Kapustę podziel na liście.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzucaj do niej liście i gotuj około 5 minut (dłużej, jeśli są bardzo grube).

  7. Za pomocą małego nożyka odetnij zgrubienia liści.

  8. Na środku liścia ułóż uformowane mięso, zwijaj podobnie jak krokiety.

  9. Na dno garnka o grubym dnie włóż kilka liści kapusty, na nich ułóż ulepione gołąbki.

  10. Całość zalej podgrzanym bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

  11. Gotuj około godziny (jeśli gołąbki są duże, wydłuż czas do 1,5 h).

  12. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku.

  13. Gotowe gołąbki podawaj z sosem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

patrycjaklat

A ja zawsze robię gołąbki z kapusty włoskiej tej pomarszczonej bo nie trzeba gotować liści pięknie się oddzielają. Jak widzę w sklepie kapustę włoską to od razu chce mi się robić gołąbki.

barbarastarczyk

Czy gołąbki zalać w całości bulionem – przykryć? Czy do połowy?

Monika Anna

Niestety,ale nie mogłam się powstrzymać by nie skomentować tego przepisu. 1 raz widzę by ktoś kapustę obieral przed gotowaniem i nie porwał przy tym liści. Chciałabym zobaczyć na żywo jak to się robi. Po drugie na zdjęciach nie widać jak są one zawijane-dla laika to duże utrudnienie. Sposób na sos z passata czy też przecieram z bulionem słaby- z takiego połączenia wychodzi woda nie sos. I tak jak przepis na racuchy jest super tych gołąbków nie polecilabym nikomu.

magdalenawysocka

Walter.p nie wydawałabym tak jednoznacznych opinii. Tak się składa, że moja mama lat 80+ od zawsze obiera liście bez obgotowywania i udaje jej się to doskonałe. A zdecydowanie do pokolenia fejsa nie należy (choć konto FB ma) i świetnie gotuje.

walter.p

Dokładnie pani Moniko! To jest kuchnia generacji fejsa, ale nie kucharek!

magdow

Konkurs Same pyszności!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Sachmet

Chyba wkradł się błąd w czasie przygotowania. Bo wychodzi prawie 3,5 godziny. :)

dominika123

Ja robiłam dziś gołąbki.mi to zajęło 2 godziny i 15 minut . Wyszły przepyszne

Trwa ładowanie...