ANIA STARMACH

Gołąbki w sosie pomidorowym

6
Ilość osób
120 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Pyszne i proste w przygotowaniu. Do tego smakują jak u Mamy!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 g białego ryżu
  • 1 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej)
  • 2 l bulionu/rosołu/wody
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebule przesmaż na maśle.

  2. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu).

  3. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj.

  4. Z masy uformuj małe krokiety.

  5. Kapustę podziel na liście.

  6. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzucaj do niej liście i gotuj około 5 minut (dłużej, jeśli są bardzo grube).

  7. Za pomocą małego nożyka odetnij zgrubienia liści.

  8. Na środku liścia ułóż uformowane mięso, zwijaj podobnie jak krokiety.

  9. Na dno garnka o grubym dnie włóż kilka liści kapusty, na nich ułóż ulepione gołąbki.

  10. Całość zalej podgrzanym bulionem (przepis na bulion znajdziesz tutaj).

  11. Gotuj około godziny (jeśli gołąbki są duże, wydłuż czas do 1,5 h).

  12. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku.

  13. Gotowe gołąbki podawaj z sosem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

magdow

Konkurs Same pyszności!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Sachmet

Chyba wkradł się błąd w czasie przygotowania. Bo wychodzi prawie 3,5 godziny. :)

dominika123

Ja robiłam dziś gołąbki.mi to zajęło 2 godziny i 15 minut . Wyszły przepyszne

Trwa ładowanie...