ANIA STARMACH

Ciasto cytrynowo-bezowe

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wyjątkowy smak, który subtelnie balansuje między słodyczą bezy a kwaśną cytryną. Cytrynowe nuty nadają bezie niepowtarzalny charakter, tworząc doskonałą propozycję na ciepłe dni!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • Krem cytrynowy
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 4 cytryny
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Beza
  • 200 g cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Spód
  2. Z podanych składników ulep ciasto, schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm, piecz pod obciążeniem (np. z ryżu lub grochu) około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.

  3. Krem cytrynowy
  4. Aby przygotować krem cytrynowy, rozbełtaj w garnku jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.

  5. Beza
  6. Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj, gdy jest ostudzone.

Wskazówki:

Kliknij tutaj, aby poznać sposób na bezę, która zawsze się udaje!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

anonka

Konkurs Same Pyszności

Ciasto cytrynowo-bezowe

Artudito

Konkurs Same Pysznosci

Ciasto cytrynowo-bezowe

Jola

Konkurs Same pyszności!

Mój numer jeden, który robię, gdy tylko mam ochotę na odrobinę przyjemności :) Niesamowite połączenie i obłędny smak :)

Ciasto cytrynowo-bezowe

Kamyla251

Konkurs Same pysznosci!

Ciasto cytrynowo-bezowe

ghrtyt

Konkurs same pyszności

Ciasto cytrynowo-bezowe

Katarzyna

Witam Mam pytanie odnośnie masy cytrynowej ona przed wyłożeniem na spod ma być ostudzona.pozdrawiam :)

Trwa ładowanie...