Co kupić?
- Spód
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 szczypta soli
- Krem cytrynowy
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 4 cytryny
- 1 skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Beza
- 200 g cukru
- 4 białka jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
- Spód
Z podanych składników ulep ciasto, schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarze 25 cm,
około 20 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie bez obciążenia kolejne 20 minut. Ostudź, ale nie wyciągaj z formy.- Krem cytrynowy
Aby przygotować krem cytrynowy, rozbełtaj w garnku jajka z cukrem. Dodaj mąkę i sok z 4 cytryn oraz
. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje, wtedy ściągnij ją z ognia i dodaj małe kawałki zimnego masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, poczekaj, aż masa ostygnie i wylej ją na upieczony spód.- Beza
Białka ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę. Bezą przykryj krem cytrynowy, zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj, gdy jest ostudzone.
Komentarze
anonka
Konkurs Same Pyszności
Artudito
Konkurs Same Pysznosci
Jola
Konkurs Same pyszności!
Mój numer jeden, który robię, gdy tylko mam ochotę na odrobinę przyjemności :) Niesamowite połączenie i obłędny smak :)
Kamyla251
Konkurs Same pysznosci!
ghrtyt
Konkurs same pyszności
Katarzyna
Witam Mam pytanie odnośnie masy cytrynowej ona przed wyłożeniem na spod ma być ostudzona.pozdrawiam :)