ANIA STARMACH

Ciasto z jagodami i kruszonką

4
Ilość osób
90 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ciasto, które robi się błyskawicznie, a jego smak sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 300 g jagód
  • 200 g konfitury malinowej
  • Beza
  • 120 g cukru
  • 4 białka

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włóż do zamrażarki, większą do lodówki.

  2. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.

  4. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika. Posmaruj konfiturą, posyp jagodami.

  5. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier.

  6. Pianę wyłóż na owoce.

  7. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim pianę.

  8. Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach.

Wskazówki:

Beza w tym cieście nie będzie super krucha, może połączyć się z owocami. Białka należy dodać, aby ciasto miało lżejszą konsystencję i przyjemniej się je jadło ;)

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Dorota

Konkurs Same Pyszności!

Ciasto z jagodami i kruszonką

magdow

Konkurs Same pyszności!
PS: Wyszło super z Pani przepisu !

Ciasto z jagodami i kruszonką

Beata

Konkurs Same pyszności!
Przepyszne ciasto :-) Zrobiłam na nieco większej blaszce, bo nie posiadam akurat takiej jak podana w przepisie. Ciasto jest nieco niższe, ale nic mu to nie ujmuje na smaku.

Ciasto z jagodami i kruszonką

Anna

Brzmi pysznie…u nas będą dziś śliwki zamiast jagód ;o) ciekawe co wyjdzie

Dabomir

Ciasto przepyszne. ..jagody zmieniłam borowka, a konfiture malinowa dżemem truskawkowym mojej mamy 😀 ciasto szybko zniknęło z talerza.polecam ❤

Trwa ładowanie...