Co kupić?
- Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
- Nadzienie
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Dodatkowo
- rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania
Jak przygotować?
Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.
Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem.
Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.
Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut.
Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.
Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Piecz około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Krzysiekk
Konkurs Same pyszności! Kanelbullar uwielbiam odkąd zacząłem czytać kryminały Camilli Lackberg. :-)))
MagdaJas
Konkurs same pyszności :) takie pyszne… znikały w mgnieniu oka !!! Mniam.
… do kompletu brakuje mi tylko tej książki :)
Nikola14
Konkurs same pyszności
Nie pierwszy przepis od Pani a jaki pyszny! Mam 3 książki i bardzo często z nich korzystam razem z tatą (tata część słoną a ja slodką) :)
adatroj
Konkurs same pyszności!
Agnieszka
Konkurs Same pyszności!
Adżunia
Konkurs Same Pysznośći
Ania
"Konkurs same pyszności"
Ewa
Pyszne, właśnie upiekłam. Zabieram do pracy:)
Kalina
To pierwszy z Pani przepisów, z którego skorzystałam. Następne w kolejce chyba kokosanki :)
Kalina
Zrobiłam gigantyczne xD Pyszne