Co kupić?
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka 3,2%
- 70 g drobnego cukru
- 70 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka (jedno do ciasta i jedno do posmarowania)
- 200 g powideł śliwkowych
Jak przygotować?
W misie robota wymieszaj: drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżki mąki.
Poczekaj 10 minut, zaczyn powinien „ruszyć” tzn. co najmniej podwoić swoją objętość.
Gdy tak się stanie do misy z zamocowanym hakiem dodawaj na przemian i powoli wszystkie składniki ciasta. Mieszaj około 7 minut na wolnych obrotach.
Po tym czasie nastaw misę na program wyrastania ciasta, misa będzie lekko ciepła, a ciasto dzięki temu pięknie i równomierni urośnie. Jeśli nie masz robota z opcja podgrzewania, odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj (dość grubo) i wytnij okręgi.
Na środku każdego z nich nałóż 1-2 łyżeczki powideł.
Krążki zlep, formując kulkę.
Bułki odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 25-30 minut (w zależności od wielkości).
Komentarze