ANIA STARMACH

Bułeczki drożdżowe z powidłami

8Ilość osób
90 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszyste, mięciutkie, maślane… te bułeczki posmarowane powidłami można zjeść chyba wszystkie! Chociaż radzę się podzielić :))

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (jedno do ciasta i jedno do posmarowania)
  • 200 g powideł śliwkowych

Jak przygotować?

  1. W misie robota wymieszaj: drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżki mąki.

  2. Poczekaj 10 minut, zaczyn powinien „ruszyć” tzn. co najmniej podwoić swoją objętość.

  3. Gdy tak się stanie do misy z zamocowanym hakiem dodawaj na przemian i powoli wszystkie składniki ciasta. Mieszaj około 7 minut na wolnych obrotach.

  4. Po tym czasie nastaw misę na program wyrastania ciasta, misa będzie lekko ciepła, a ciasto dzięki temu pięknie i równomierni urośnie. Jeśli nie masz robota z opcja podgrzewania, odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoja objętość.

  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj (dość grubo) i wytnij okręgi.

  6. Na środku każdego z nich nałóż 1-2 łyżeczki powideł.

  7. Krążki zlep, formując kulkę.

  8. Bułki odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

  9. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 25-30 minut (w zależności od wielkości).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...