Co kupić?
- Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
- Nadzienie
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Dodatkowo
- rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
- cukier do posypania
Jak przygotować?
Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.
Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem.
Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.
Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut.
Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Teraz możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.
Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.
Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
Piecz około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Anna Weglarczyk
Wyszly super, moze nie takie idealne , ale mojej czworce lobuzow smakowaly :-)
Filip
Ale super! Idealne do zabrania na poranny wykład :D
Ania Starmach
super że super ;)