ANIA STARMACH

Kanelbullar

10Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Słodkie i kuszące zapachem cynamonu. Najlepsze na leniwe popołudnie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • Nadzienie
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Dodatkowo
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • cukier do posypania

Jak przygotować?

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut.

  2. Mleko podgrzej, masło rozpuść, mąkę wymieszaj z kardamonem.

  3. Drożdże przełóż do dużej miski lub miski robota kuchennego, stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę.

  4. Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut.

  5. Po tym czasie ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  6. Teraz możesz przygotować nadzienie: miękkie masło utrzyj z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).

  7. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.

  8. Cały prostokąt posmaruj masą cynamonową.

  9. Ciasto zwiń w formę „ślimaka” i pokrój na mniejsze krążki.

  10. Bułeczki przełóż do papierków na muffinki i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  11. Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem.

  12. Piecz około 7–8 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Anna Weglarczyk

Wyszly super, moze nie takie idealne , ale mojej czworce lobuzow smakowaly :-)

Kanelbullar

Filip

Ale super! Idealne do zabrania na poranny wykład :D

Ania Starmach

super że super ;)

Trwa ładowanie...