ANIA STARMACH

Keks – cwibak

4Ilość osób
70 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Keks, inaczej nazywany cwibakiem, to wyjątkowo proste i szybkie ciasto, które zawsze doskonale smakuje :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 220 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
  • 1 skórka otarta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 450 g ulubionych bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, daktyle, figi, suszona żurawina

Jak przygotować?

  1. Rodzynki zalej rumem, odstaw na minimum 20 minut.

  2. Używając miksera, utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, stopniowo wbijaj do masy jajka.

  3. Odsyp 2 łyżki mąki. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy jajecznej.

  4. Bakalie i większe owoce posiekaj, wymieszaj z rodzynkami, dodaj 2 łyżki mąki (dzięki temu dodatkowi, bakalie nie opadną na dno ciasta).

  5. Ciasto wymieszaj z bakaliami.

  6. Dwie formy na keks (25 x 10 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Ciasto przelej do foremek.

  8. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, aby sprawdzić, czy ciasto na pewno jest gotowe zastosuj test „suchego patyczka”.

  9. Smacznego!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...