Co kupić?
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 60 g masła
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować?
Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.
Ostudź masę.
Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.
Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Tyghrys
Pyszne, wilgotne, super oh i ah??? Tak na prawdę suche, wszystkie się rozpadły w piekarniku, jak dla mnie to brakowało drugie tyle białek. Wszystko robione zgodnie z przepisem, wieku z masłem i cukrem wystudzone, białka ubite na sztywno. Taki efekt jak na zdjęciu. Tadam…
krzbuj
Wyszły znakomite tak jak w opisie. Robiłem Dwa razy
katarzynakita
Bardzo dobre napewno bede je robic rozpływaja sie w ustach
irenawalska
Dziękuje bardzo za przepis dzisiaj zrobione i smaczne polecana
Ulcia
Bardzo dobre i proste w wykonaniu. Smakowały całej rodzinie :) Polecam!
Agata
Wspaniałe! Super przepis dla fanów kokosa. Zrobiłam z połowy ilości cukru, a i tak wyszły bardzo słodkie.
Anna
Ogólnie godzinkę po zrobieniu pyszne ale minusem jest to, że na drugi dzień są gumiaste i całe miękkie. Wcześniej robiłam z identycznych składników, ale najpierw mieszałam masło z wiórkami i dopiero do tego dodawałam cukier i na to białko ze skrobią. Wtedy były chrupiące na zewnątrz przez 3 dni. Bardziej jak beza były z miękkim maślanym kokosem w środku. W tej wersji są suche wiórki kokosa oblepione słodką masą,, która na drugi dzień miękknie. Niby pierdoła a różnica ogromna. Choć słodkie to słodkie… i tak się zje :D
AGING
Kokosanki przepyszne, cala rodzina chwalila ? przepis latwy i szybki w wykonaniu. Dziękuję
Igula
Pychotka ? !
Tylko jak je przechować?
Moje po jednej nocy w pudełku blaszanym zrobiły się całe miękkie , a były takie kruche na zewnątrz.
Proszę o podpowiedź jak zachować ich kruchość na dłużej?
Ala
Pyszne te kokosanki. Prosty przepis i smak wyśmienity ?wesołych świąt!!!
Lidia
Polecam przepis, mnie ciastka wyszły super :)