ANIA STARMACH

Kokosanki

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, które smakują wyśmienicie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 60 g masła
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.

  2. Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.

  3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

  4. Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.

  5. Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Tyghrys

Pyszne, wilgotne, super oh i ah??? Tak na prawdę suche, wszystkie się rozpadły w piekarniku, jak dla mnie to brakowało drugie tyle białek. Wszystko robione zgodnie z przepisem, wieku z masłem i cukrem wystudzone, białka ubite na sztywno. Taki efekt jak na zdjęciu. Tadam…

Kokosanki

krzbuj

Wyszły znakomite tak jak w opisie. Robiłem Dwa razy

katarzynakita

Bardzo dobre napewno bede je robic rozpływaja sie w ustach

irenawalska

Dziękuje bardzo za przepis dzisiaj zrobione i smaczne polecana

Ulcia

Bardzo dobre i proste w wykonaniu. Smakowały całej rodzinie :) Polecam!

Agata

Wspaniałe! Super przepis dla fanów kokosa. Zrobiłam z połowy ilości cukru, a i tak wyszły bardzo słodkie.

Anna

Ogólnie godzinkę po zrobieniu pyszne ale minusem jest to, że na drugi dzień są gumiaste i całe miękkie. Wcześniej robiłam z identycznych składników, ale najpierw mieszałam masło z wiórkami i dopiero do tego dodawałam cukier i na to białko ze skrobią. Wtedy były chrupiące na zewnątrz przez 3 dni. Bardziej jak beza były z miękkim maślanym kokosem w środku. W tej wersji są suche wiórki kokosa oblepione słodką masą,, która na drugi dzień miękknie. Niby pierdoła a różnica ogromna. Choć słodkie to słodkie… i tak się zje :D

AGING

Kokosanki przepyszne, cala rodzina chwalila ? przepis latwy i szybki w wykonaniu. Dziękuję

Igula

Pychotka ? !
Tylko jak je przechować?
Moje po jednej nocy w pudełku blaszanym zrobiły się całe miękkie , a były takie kruche na zewnątrz.
Proszę o podpowiedź jak zachować ich kruchość na dłużej?

Ala

Pyszne te kokosanki. Prosty przepis i smak wyśmienity ?wesołych świąt!!!

Kokosanki

Lidia

Polecam przepis, mnie ciastka wyszły super :)

Trwa ładowanie...