Co kupić?
- 500 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 1.5 l wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeże truskawki i mięta do podania
Jak przygotować?
Rabarbar dokładnie umyj, odkrój zgrubiałe końcówki i liście, te nie będą Ci już potrzebne.
Rabarbar pokrój w cienkie plastry.
Smaż przez kilka minut, aż cukier się podgrzeje, a rabarbar zacznie puszczać sok.
Do rabarbaru dodaj wodę, zagotuj, a następnie podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
Kompot wystudź.
Tuż przed podaniem możesz dodać świeże truskawki, miętę i kostki lodu.
Komentarze
kamilamarciniak
Cudowny przepis, kompot przepyszny. Zastanawiam się, czy można zrobić więcej i zamknąć w sloikach. Ile taki kompot może przetrwać?
Żaneta
Kompot gotowy, delikatnie słodko- kwaśny. Smak dzieciństwa,który z radością mogę przekazać córeczce?
Ania Starmach
Tak! pijmy więcej kompotów a mniej soków z kartonu! :) jak za dawnych lat! pozdrawiam!