Co kupić?
- Spód
- 200 g kruchych herbatników najlepiej Digestive
- 100 g masła
- Masa serowa
- 1 kg sera 2 lub 3-krotnie mielonego (może być z „wiaderka”)
- 300 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 cytryna (skórka otarta z cytryny)
- Polewa śmietanowa
- 180 g kwaśnej śmietany 22%
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować?
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia (23-24 cm).
Roztop masło.Ciasteczka wymieszaj z masłem,
, wyrównaj, przechowuj w lodówce., wymieszaj mikserem lub użyj robota kuchennego.
Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).
Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.
Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 70 minut (powinien być ścięty, ale "galaretowaty”).
Po tym czasie, piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij i ostudź.
Śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny,
, ciasto schładzaj w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Komentarze
Fruzica
Wstyd przyznać, ale nigdy wcześniej nie zrobiłam żadnego ciasta i ten sernik był moim debiutem :) W dodatku serniki robione przez moją mamę smakowały mi średnio, ale skusiła mnie prostota przepisu. Spróbowałam, wyszło świetnie i od tego czasu jestem Pani wierną fanką:)
agape
Sernik jest przepyszny!! Jednak czy ktoś próbował robić podwójną porcję? Jak z czasem pieczenia? Może ktoś poratować wskazówką? ? Pozdrawiam
Emilia11
Gdzie można kupić kwaśną śmietanę 22%?
Jacek76507
Nigdzie. Ja zmieszałem 18 i trochę 36
Monisiaaa1904
Pyszny, delikatny , warto się skusić!
Ulcia
Pyszny sernik. Robiłam na Święta po raz pierwszy i wyszedł idealnie. Prosty w przygotowaniu, a efekt WOW :)
Zizi
Polecam. Bardzo dobry taki delikatny i łatwy do zrobienia??
justmi
Czy po upieczeniu w temperaturze 120 stopni trzeba wyłączyć piekarnik i pozostawić w ciepłe czy piekarnik nadal ma pracować?
annajankowska
Wczoraj robiłam jak dla mojej rodziny za słodki. Ale łatwy w wykonaniu.
kasiawnek
Czy można pominąć ten spód z herbatników? Wyrośnie wtedy ciasto? Nic sie nie rozleje?
marysiakropek
Wczoraj upiekłam pierwszy raz i wyszedł wspaniale! Prosty w wykonaniu,a smak niesamowity! Następnym razem zamiast polewy ze śmietany zrobię białą czekoladę. Ja piekłam bez termoobiegu, góra i dół.