ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Pyszny sernik nowojorski

4Ilość osób
100 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Aksamitny sernik z polewą z kwaśnej śmietany. Ten smak zapamiętasz na długo!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód
  • 200 g kruchych herbatników najlepiej Digestive
  • 100 g masła
  • Masa serowa
  • 1 kg sera 2 lub 3-krotnie mielonego (może być z „wiaderka”)
  • 300 g drobnego cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 cytryna (skórka otarta z cytryny)
  • Polewa śmietanowa
  • 180 g kwaśnej śmietany 22%
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia (23-24 cm). Drobno pokrusz ciasteczka. Roztop masło.

  2. Ciasteczka wymieszaj z masłem, przełóż na dno tortownicy, wyrównaj, przechowuj w lodówce.

  3. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misce, wymieszaj mikserem lub użyj robota kuchennego.

  4. Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).

  5. Masę przelej do tortownicy z miasteczkowym spodem.

  6. Sernik włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut.

  7. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 70 minut (powinien być ścięty, ale "galaretowaty”).

  8. Po tym czasie, piekarnik lekko uchyl, a sernik pozostaw w piekarniku przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij i ostudź.

  9. Śmietanę wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, rozprowadź ją na wierzchu sernika, ciasto schładzaj w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Wskazówki:

Zależy Ci na połączeniu wszystkich składników, ale nie chcesz napowietrzyć masy, dlatego składniki miksuj dosłownie chwilę (napowietrzony sernik urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Fruzica

Wstyd przyznać, ale nigdy wcześniej nie zrobiłam żadnego ciasta i ten sernik był moim debiutem :) W dodatku serniki robione przez moją mamę smakowały mi średnio, ale skusiła mnie prostota przepisu. Spróbowałam, wyszło świetnie i od tego czasu jestem Pani wierną fanką:)

agape

Sernik jest przepyszny!! Jednak czy ktoś próbował robić podwójną porcję? Jak z czasem pieczenia? Może ktoś poratować wskazówką? ? Pozdrawiam

Emilia11

Gdzie można kupić kwaśną śmietanę 22%?

Jacek76507

Nigdzie. Ja zmieszałem 18 i trochę 36

Monisiaaa1904

Pyszny, delikatny , warto się skusić!

Ulcia

Pyszny sernik. Robiłam na Święta po raz pierwszy i wyszedł idealnie. Prosty w przygotowaniu, a efekt WOW :)

Zizi

Polecam. Bardzo dobry taki delikatny i łatwy do zrobienia??

justmi

Czy po upieczeniu w temperaturze 120 stopni trzeba wyłączyć piekarnik i pozostawić w ciepłe czy piekarnik nadal ma pracować?

annajankowska

Wczoraj robiłam jak dla mojej rodziny za słodki. Ale łatwy w wykonaniu.

kasiawnek

Czy można pominąć ten spód z herbatników? Wyrośnie wtedy ciasto? Nic sie nie rozleje?

marysiakropek

Wczoraj upiekłam pierwszy raz i wyszedł wspaniale! Prosty w wykonaniu,a smak niesamowity! Następnym razem zamiast polewy ze śmietany zrobię białą czekoladę. Ja piekłam bez termoobiegu, góra i dół.

Trwa ładowanie...