ANIA STARMACH

Kuskus po marokańsku

4
Ilość osób
110 min
Czas przygotowania
Ania Starmach

Maroko to kraj z fantazją, przekonaj się o tym, próbując tego dania.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 600 g jagnięciny (najlepiej z łopatki)
  • 200 g kuskusu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonych śliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • garść świeżej mięty
  • cynamon
  • imbir mielony
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kurkuma
  • szafran
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę, w miseczce wymieszaj przyprawy (pół łyżeczki każdej z nich), a następnie mięso obtocz w tych właśnie przyprawach.

  2. Cebulę pokrój w piórka, przysmaż na oleju, dodaj mięso, obsmaż ze wszystkich stron.

  3. Dodaj bulion (przepis znajdziesz tutaj) i gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, śliwki, rodzynki. Dopraw do smaku, gotuj około 45–60 minut.

  4. Kuskus wymieszaj z oliwą, dodaj sól, gotuj na parze przez kilka minut (możesz tez zalać go niewielką ilością wody).

  5. Gotowy sos z jagnięciną podawaj z kuskusem, miętą, jogurtem, miodem i płatkami migdałów.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...