Co kupić?
- 600 g jagnięciny (najlepiej z łopatki)
- 200 g kuskusu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 cebule
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonych śliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- garść świeżej mięty
- cynamon
- imbir mielony
- słodka papryka
- ostra papryka
- kurkuma
- szafran
- sól, pieprz
Jak przygotować?
(pół łyżeczki każdej z nich), a następnie mięso obtocz w tych właśnie przyprawach.
, przysmaż na oleju, dodaj mięso, obsmaż ze wszystkich stron.
Dodaj bulion (przepis znajdziesz tutaj) i gotuj około 30 minut. . Dopraw do smaku, gotuj około 45–60 minut.
Kuskus wymieszaj z oliwą, dodaj sól, gotuj na parze przez kilka minut (możesz tez zalać go niewielką ilością wody).
Gotowy sos z jagnięciną podawaj z kuskusem, miętą, jogurtem, miodem i płatkami migdałów.
Komentarze