ANIA STARMACH

Zupa dyniowa z gruszką

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Niebanalne połączenie smaków, które zaskoczy kulinarnych smakoszy.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml białego wina
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 3 miękkie gruszki
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • garść orzechów włoskich
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować?

  1. Dynię i gruszki pokrój w kostkę, nie musisz obierać ich ze skórki.

  2. Olej z pestek winogron rozgrzej w rondlu o grubym dnie, podsmaż pokrojone szalotki. Dodaj dynię, a po chwili gruszki, dodaj przyprawy, a następnie wino.

  3. Gdy większość płynu odparuje, dodaj bulion. Gotuj około 30 minut, aż dynia stanie się miękka.

  4. Całość zblenduj, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj.

  5. Podawaj z grillowanymi płatkami migdałów i orzechami włoskimi.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Jago

Witam Pani Aniu, czy dodanie śmietanki kremówki jest konieczne? Może można ją czymś zastąpić albo w ogóle ominąć?
Pozdrawiam :)

Trwa ładowanie...