ANIA STARMACH

Makaron z pesto z rukoli i pomidorkami

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Obłędnie zielone, zachwycająco smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g makaronu (ja użyłam spaghetti)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • SKŁADNIKI NA ZIELONE PESTO
  • 2 garści rukoli (może być też roszponka lub inna zielenina)
  • 20 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki płatków migdałowych (lub orzeszków piniowych)
  • 0.25 ząbka czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10-12 minut, ważne żeby był al dente).

  2. Składniki na pesto zblenduj. Jeśli będzie zbyt gęste - dodaj więcej oliwy.

  3. Pomidorki pokrój na połówki. Mozzarellę pokrój w plasterki.

  4. Makaron wymieszaj z pesto, wyłóż pomidorki i mozzarellę.

Wskazówki:

  1. Spróbuj w dwóch wariantach: na ciepło i na zimno. Gwarantuję, że będzie pysznie!
  2. Jak zrobić pesto idealne? Poznaj mój przepis na wyśmienite zielone pesto.

 

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Emilia11

Super pomysł, super przepis!

annapiekarska

Robiłam dzisiaj. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu.

Ulcia

Kolejny świetny przepis! Szybkie danie i mega pyszne. Pierwszy raz robiłam własne pesto – wyszło wspaniale!

Trwa ładowanie...