ANIA STARMACH

Spaghetti bolognese

4Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Według mojego osobistego rankingu: najlepsze danie na świecie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Jak przygotować?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżki oliwy z oliwek.

  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki.

  3. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat. Całość podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut.

  4. Makaron ugotuj al dente, podawaj go z sosem, serem, i bazylią.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

maxwell

Byłem przekonany, że Pani Anna jest profesjonalistką (przynajmniej w temacie kulinarnym), a tu coś takiego! Już Czesio zwrócił słusznie uwagę, że nie istnieje coś takiego jak "spaghetti bolognese", bo jest to wymysł amerykański! Mnie też przez długi czas wydawało się, że to typowo włoskie danie (ale ja w mediach nie uważam się za profesjonalistę kulinarnego), aż rodzina z Włoch (rodowici Bolończycy, w dodatku prowadzący swoją knajpkę) uświadomiła mnie, że takie danie u nich nie istnieje i żaden szanujący się Włoch nie podałby spaghetti do tego typu sosu (ci, którzy są tradycjonalistami, nie schlebiają gustom turystów, którzy chcieliby poprawiać kuchnię włoską)! I zwrócili uwagę, że autorom chodziło raczej o tagilatelle al ragu (to tylko ignorantom wydaje się, że rodzaj makaronu nie ma znaczenia w konkretnym daniu). A dopiero potem dowiedziałem się, że tzw. "spaghetti bolognese" to wymysł amerykański, a nie włoski, więc rodowitych Bolończyków, przywiązanych do lokalnych potraw i tradycji, krew zalewa, gdy ich nazwą ("boloński") chrzci się podróby (podobnie jak naszych górali szlag trafia, gdy ktoś ser krowi lub inną podróbę nazywa oscypkiem). Uczciwość nakazywałaby używania "a'la" boloński, ale na pewno nie w takim zestawieniu tego ciężkiego sosu ze spaghetti! Amerykanie nie mają własnej tradycji kulinarnej (a jeśli już, to tylko w najgorszym niezdrowym znaczeniu), więc profanują inne narodowe kuchnie, a amatorzy to powielają…

czesio

We włoskiej kuchni nie ma czegoś takiego jak spaghetti bolognese, gdyż w Bolonii nie je się spaghetti, zaś w Neapolu nie przyrządza się potraw na sposób boloński.

amberxx

Pycha. Pierwszy raz wyszedł mi pyszny sos ❤️ Polecam. Ja dodałam łyżeczkę cukru bo był za kwaśny.

Sylwiam

Mam pytanie, często od sosu spaghetti oddziela mi się woda. Gdzie mogę popełniać błąd? Używałam wielu Passat i po nałożeniu na makaron oddziela się woda…

Ania

Ale pięknie wygląda to spaghetti prawie jak w oliwie i papryce ! PYCHOTKA ! Oczy by jadły, mniam mniam

Anonim

Czy passata pomidorowa i przecier to to samo?

Adam

Mam wszystkie składniki spaghetti to moje ulubione danie, robie dzisiaj :)

Darek

robię dziś :)

dominika123

Pyszne . Zrobiłam dziś. Niestety bez bazyli Ale i tak było genialne

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności! :)

Spaghetti bolognese
Trwa ładowanie...