ANIA STARMACH

Pyszna fasolka

2Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Przepis na fasolkę, który pokocha każdy miłośnik fasolki :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 garść białej fasolki szparagowej
  • 1 garść fasoli mamut
  • 200 g sera feta
  • 0.5 pęczka koperku
  • 0.5 pęczka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Fasolkę umyj i odkrój końce (poniżej we wskazówkach, dowiesz się, jak zrobić to szybko i sprawnie).

  2. W obszernym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, wrzuć fasolkę (oba rodzaje) i gotuj około 5 minut, powinna być ugotowana, ale jeszcze chrupiąca, odcedź, przelej zimna wodą.

  3. Mamut wrzuć do wody po fasolce i gotuj 5-7 minut, po ugotowaniu przelej zimną wodą.

  4. Pestki dyni podpraż na patelni.

  5. Koperek i pietruszkę pokrój drobno.

  6. Fasolki pokrój (jedną fasolę tak na 2 lub 3 części, tak będzie się wygodniej jadło), przełóż do miski, dodaj koperek, pietruszkę, oliwę, sok z cytryny – wymieszaj.

  7. Fasolę przełóż do mniejszych miseczek, dodaj pokruszony ser feta. Smacznego!

Wskazówki:

Jak obierać fasolkę bez łyków – sprawdź moją poradę :) 

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...