ANIA STARMACH

Mazurek orzechowo-czekoladowy

4
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Słodki, bogaty i kruchy mazurek orzechowo-czekoladowy będzie ozdobą Twojego stołu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • Dodatkowo
  • orzechy do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę, schładzaj przez godzinę w lodówce.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (20x30 cm) może się kruszyć, nie przejmuj się, ręcznie zaklej „dziury”, zadbaj aby przy brzegach powstał wyższy rant, ciasto nakłuwaj widelcem, włóż na 20 minut do lodówki.

  3. Formę z ciastem przełóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 35-40 minut.

  4. Ciasto ostudź.

  5. Na wystudzonym spodzie rozprowadź powidła.

  6. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej.

  7. Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do śmietanki, odczekaj 2 minuty, wymieszaj.

  8. Czekoladę wylej na powidła.

  9. Mazurek udekoruj orzechami.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

asiunia1808

Zrobiłam na święta☺
Ciasto pachniało o smakowało obłędnie.Polecam każdemu.

Mazurek orzechowo-czekoladowy

basia11

☺bardzo ładne i smaczne

Emilia

Zrobiłam od razu jak ten przepis się pojawił. Mimo, że jestem na diecie to zjadłam 3 kawałki. To jest najpyszniejsze ciasto jakie jadłam. Przekonałam się też, że kocham czekoladę. Ciasto wchodzi do mojego stałego repertuaru, także dlatego że jest proste i szybkie.

Trwa ładowanie...