ANIA STARMACH

Mus czekoladowy

2
Ilość osób
15 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Deser lekki jak chmurka, a do tego błyskawiczny w przygotowaniu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 6 jajek

Jak przygotować?

  1. W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż kawałki czekolady. Para wodna unosząca się pod miską roztopi to, co jest w środku. Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”.

  2. Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.

  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do czekolady, wymieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.

  4. Białka ubij na sztywną pianę, 1/3 piany wymieszaj dokładnie z czekoladą, aby ta stała się lżejsza. Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.

  5. Gotowy mus przełóż do miski/miseczek i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).

Wskazówki:

Jeśli lubisz słodkie desery, dodaj więcej cukru!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Małgorzata

PYCHA🍮

Katarzyna

Mus czekoladowy zawsze uważałam za coś niedostepnego dla mnie. Po tym przepisie stanie się bardzo częstym gościem w mojej kuchni :-)

Ewelina

Prosty przepis i smaczny deser:) polecam

Dominika

Konkurs same pyszności !

Mus czekoladowy

Tomasz Koziana

Uwielbiam Twoje przepisy! Dzięki Tobie naprawdę polubiłem gotowanie ;)

Mus czekoladowy

Mikado

Prostota w kuchni czekolada, ah to jest to co uwielbiam:)

Trwa ładowanie...