Co kupić?
- KRUSZONKA
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- NADZIENIE JABŁKOWE
- 1.5 kg jabłek (może też być 2kg) (najlepiej szara reneta lub antonówka, ale w tym deserze możesz użyć praktycznie każdej odmiany)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynek
Jak przygotować?
- KRUSZONKA
(najlepiej rękoma), przechowuj w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie.
- NADZIENIE JABŁKOWE
Na patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone jabłka. Dodaj cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki.
Jabłka przełóż do formy żaroodpornej,
Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze