ANIA STARMACH

Torcik marchewkowy z kremem waniliowym

8Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Idealny, czyli nie za słodki tort – torcik marchewkowy :) To przepis na wyjątkowe ciasto, które zawsze zaskakuje gości!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Składniki na ciasto:
  • Składniki suche:
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Składniki mokre:
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 roztrzepane jaja
  • Dodatkowo:
  • 250 g marchwi startej na grubych oczkach
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • Składniki na krem:
  • 200 g naturalnego serka Philadelphia
  • 60 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • laska wanilii (ziarenka)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 500 g sezonowych owoców

Jak przygotować?

  1. Ciasto:
  2. W misie robota planetarnego umieść mokre składniki i lekko je ubij za pomocą trzepaczki.

  3. Następnie dodaj wszystkie składniki suche i wymieszaj.

  4. Zetrzyj marchewkę za pomocą malaksera i tarczy o grubych oczkach oraz posiekaj w nim orzechy (najlepiej sprawdzi się ostrze do siekania).

  5. Wyciągnij misę z robota, dodaj marchewkę oraz orzechy i wymieszaj ręcznie.

  6. Masę przelej do małej tortownicy (około 18 cm) i piecz około 45 minut w 180 stopniach.

  7. Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na 2 lub 3 blaty i przełóż je kremem.

  8. Krem:
  9. W misie robota za pomocą mieszadła elastycznego wymieszaj wszystkie składniki kremu.

  10. Biszkopt przełóż kremem, udekoruj twoimi ulubionymi owocami: ja lubię w tym torcie dodatek truskawek i borówek.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...