Co kupić?
- Składniki na ciasto:
- Składniki suche:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Składniki mokre:
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 g roztopionego masła
- 2 roztrzepane jaja
- Dodatkowo:
- 250 g marchwi startej na grubych oczkach
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałów
- Składniki na krem:
- 200 g naturalnego serka Philadelphia
- 60 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- laska wanilii (ziarenka)
- skórka otarta z ½ cytryny
- 0.5 łyżeczki pasty waniliowej
- Dodatkowo:
- 500 g sezonowych owoców
Jak przygotować?
- Ciasto:
W misie robota planetarnego umieść mokre składniki i lekko je ubij za pomocą trzepaczki.
Następnie dodaj wszystkie składniki suche i wymieszaj.
Zetrzyj marchewkę za pomocą malaksera i tarczy o grubych oczkach oraz posiekaj w nim orzechy (najlepiej sprawdzi się ostrze do siekania).
Wyciągnij misę z robota, dodaj marchewkę oraz orzechy i wymieszaj ręcznie.
Masę przelej do małej tortownicy (około 18 cm) i piecz około 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na 2 lub 3 blaty i przełóż je kremem.
- Krem:
W misie robota za pomocą mieszadła elastycznego wymieszaj wszystkie składniki kremu.
Biszkopt przełóż kremem, udekoruj twoimi ulubionymi owocami: ja lubię w tym torcie dodatek truskawek i borówek.
Komentarze