ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Brownie

8Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Gdy “chodzi za mną” ochota na coś czekoladowego… robię wtedy brownie! Lubię brownie z dodatkiem orzechów. Koniecznie wypróbuj :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 70 g mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 100 g orzechów pekan (lub innych, twoich ulubionych)

Jak przygotować?

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, a czekoladę połam. Te dwa składniki umieść w misie robota z funkcją podgrzewania i ustaw temperaturę 60 stopni. Podgrzewaj aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą.

  2. Do masy dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mieszaj mieszadłem elastycznym na średnich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, kakao oraz sól.

  3. Gdy masa uzyska jednolita konsystencję wyjmij misę z robota,dodaj posiekane orzechy i wymieszaj ręcznie.

  4. Masę przelej do okrągłej lub prostokątnej formy (u mnie o wymiarach 20x20) i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz skrócić ten czas jeśli lubisz bardziej „mokrą” konsystencję ciasta lub wydłużyć o kilka minut, jeśli wolisz brownie bardziej wypieczone.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...