Co kupić?
- Sałatka
- 200 g tofu
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 ogórek
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 garść kiełków soi
- 1 garść orzeszków ziemnych
- 2 małe sałaty rzymskie
- 3 łyżki świeżej kolendry
- olej roślinny
- Sos
- 50 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 pokrojona papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cm startego na tarce imbiru
- skórka otarta z 1 limonki
Jak przygotować?
Tofu pokrój w kostkę i przysmaż na patelni na złoty kolor.
Do marchwi i ogórka użyj obieraczki, tak, aby otrzymać cienkie, makaronowe wstążki.
Paprykę pokrój w paseczki, sałatę podrzyj.
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu (po prostu zalej wrzątkiem).
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj pokruszone orzeszki i kolendrę. Dodaj kiełki soi.
Aby przygotować sos, zagotuj wodę z cukrem, ostudź płyn, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Sałatkę wymieszaj z sosem i jedz od razu!
Komentarze
loyanka
musze wyprobowac