ANIA STARMACH

Naleśniki „ruskie”

4Ilość osób
35 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Coś dla miłośników pierogów ruskich – klasyczne nadzienie w nieco innym wydaniu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mielonego białego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.

  2. Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.

  3. Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na rozgrzanej patelni. Odłóż, na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, aż stanie się szklista.

  4. W misce wymieszaj przepuszczone przez praskę ziemniaki, ser, boczek, cebulę. Dodaj sól i odrobinę pieprzu.

  5. Taki farsz nakładaj na naleśniki, składaj je w trójkąty. Podgrzewaj na odrobinie masła.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

abcdsiwek1990

Pyszne naleśniki !!! Dziękuję za tak wspaniały pomysł na obiad i przepis !

Małgorzata

„Konkurs Same pyszności”
Naleśniki "RUSKIE" z duszonym porem z syropem klonowym, posypane pietruszką i rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi -D :D =D Pychotka

Naleśniki „ruskie”

anushek

KONKURS SAME PYSZNOŚCI
Ruskie Naleśniki z ekstra dodatkiem mięty i koperku ? Pyszności

Naleśniki „ruskie”

magdow

Konkurs Same pyszności!

Naleśniki „ruskie”

wiolka856

Mam problem z rozprowadzeniem ciasta na patelni jest bardzo gęstei od razu się lepi. Wszystkie składniki wg wagi. Jak najlepiej je rozprowadzić?

Andrzej

Dodaj więcej mleka:}

Gosia_Q

Pyszne naleśniki! Trochę przypominają smak pierogów, a jednak to trochę inne danie :) Podawałam ze śmietaną i same.

Ania Starmach

bardzo się cieszę, że smakowały!

Trwa ładowanie...