Co kupić?
- Ciasto
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- Nadzienie
- 800 g moreli
- 70 g płatków migdałów
- 2 łyżki jasnego miodu
Jak przygotować?
wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm.
Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.
Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu polej miodem.
Komentarze
Goga
Czy można morele zamienić na rabarbar?
majabarwiolek
Bardzo fajny pomysł na tarte. Połączenie moreli z migdałami jest super ale kruche ciasto nie spełniło moich oczekiwań.
Asieńka
Tarta jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. W upalne dni idealna do kawy. Na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę.
Ulcia
Pięknie wygląda i pysznie smakuje, ale mi osobiście zabrakło czegoś pomiędzy ciastem a morelami (np. budyniu, który scalałby obydwa składniki). Ciasto jest bardzo kruche i morele oddzielają się podczas jedzenia.