ANIA STARMACH

Tarta z morelami

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tarta, która cudownie pachnie morelami i słońcem!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie
  • 800 g moreli
  • 70 g płatków migdałów
  • 2 łyżki jasnego miodu

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia.

  3. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

  4. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

  5. Morele przekrój i pozbądź się pestek, ułóż je gęsto, skórkami do dołu na podpieczonym spodzie.

  6. Posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez 30 minut.

  7. Po upieczeniu polej miodem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...