ANIA STARMACH

Tarta z morelami

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tarta, która cudownie pachnie morelami i słońcem!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie
  • 800 g moreli
  • 70 g płatków migdałów
  • 2 łyżki jasnego miodu

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia.

  3. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

  4. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

  5. Morele przekrój i pozbądź się pestek, ułóż je gęsto, skórkami do dołu na podpieczonym spodzie.

  6. Posyp płatkami migdałów i zapiekaj przez 30 minut.

  7. Po upieczeniu polej miodem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Goga

Czy można morele zamienić na rabarbar?

majabarwiolek

Bardzo fajny pomysł na tarte. Połączenie moreli z migdałami jest super ale kruche ciasto nie spełniło moich oczekiwań.

Asieńka

Tarta jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. W upalne dni idealna do kawy. Na pewno jeszcze nie raz do niej powrócę.

Tarta z morelami

Ulcia

Pięknie wygląda i pysznie smakuje, ale mi osobiście zabrakło czegoś pomiędzy ciastem a morelami (np. budyniu, który scalałby obydwa składniki). Ciasto jest bardzo kruche i morele oddzielają się podczas jedzenia.

Tarta z morelami
Trwa ładowanie...