ANIA STARMACH

Wasze ulubione brownie

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

  6. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

karolinabrejnakowska

Robie dość często, jest przepyszne. Na wierzch daje karmel i prażone orzeszki, czasami słony karmel. Obłędne połączenie ❤️

AgulaAgula1995

Pani Aniu Browni z pani przepisu jest obłędne uwielbiam je ?

Dagole

Pani Aniu .Bardzo dziękuję za przepis .Dzis robiłam brownie po raz trzeci .Jak zawsze wyszło pyszne .

agapanda

Brownie pierwsza klasa moje 3 w życiu , które robiłam. Dwa poprzednie razy niestety nie wychodziły tak jak potrzeba a ten po prostu super , smaczny zaraz po wyciągnięciu z piekarnika z lodami mniammm, polecam !!!

Wihsa

Nie polecam, z tych proporcji wychodzi poprostu roztopiona Czekolada z masłem. Dramat. Zmarnowalam tylko składniki.

ewarosinska

Jest pyszne browne dodaje 2 łyżki kako gorzkie trochę więcej orzechów i jest jeszcze lepsze ,mega polecam !!!

Jagoda W.

Piekę browne z Twojej książki Aniu, przepis bardzo zbliżony i powiem tak ….ciasto rewelacyjne !!! Nigdy mnie nie zawiodło. Ja jeszcze robię polewę z czekolady mlecznej z masłem PYCHA!!!

LUCY

Pyszne brownie, z tym że ja daję trochę więcej mąki i robię z rodzynkami i suszoną żurawiną, bo bratanica jest uczulona na orzechy ? też jest super ?

monikaszymanska1

Pyszne najpyszniejsze polecam

Wasze ulubione brownie

AleksandraM

Moje pierwsze brownie z tego przepisu zrobiłam około 3 lata temu. Był to mój popisowy deser, zawsze z lodami i malinami! Od tamtego czasu okazało się ze nie toleruje glutenu j dziś zrobiłam to brownie zamieniając Make pszenna na bezglutenowa i wyszło równie pyszne! Polecam ♥️

Trwa ładowanie...