Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
karolinabrejnakowska
Robie dość często, jest przepyszne. Na wierzch daje karmel i prażone orzeszki, czasami słony karmel. Obłędne połączenie ❤️
AgulaAgula1995
Pani Aniu Browni z pani przepisu jest obłędne uwielbiam je ?
Dagole
Pani Aniu .Bardzo dziękuję za przepis .Dzis robiłam brownie po raz trzeci .Jak zawsze wyszło pyszne .
agapanda
Brownie pierwsza klasa moje 3 w życiu , które robiłam. Dwa poprzednie razy niestety nie wychodziły tak jak potrzeba a ten po prostu super , smaczny zaraz po wyciągnięciu z piekarnika z lodami mniammm, polecam !!!
Wihsa
Nie polecam, z tych proporcji wychodzi poprostu roztopiona Czekolada z masłem. Dramat. Zmarnowalam tylko składniki.
ewarosinska
Jest pyszne browne dodaje 2 łyżki kako gorzkie trochę więcej orzechów i jest jeszcze lepsze ,mega polecam !!!
Jagoda W.
Piekę browne z Twojej książki Aniu, przepis bardzo zbliżony i powiem tak ….ciasto rewelacyjne !!! Nigdy mnie nie zawiodło. Ja jeszcze robię polewę z czekolady mlecznej z masłem PYCHA!!!
LUCY
Pyszne brownie, z tym że ja daję trochę więcej mąki i robię z rodzynkami i suszoną żurawiną, bo bratanica jest uczulona na orzechy ? też jest super ?
monikaszymanska1
Pyszne najpyszniejsze polecam
AleksandraM
Moje pierwsze brownie z tego przepisu zrobiłam około 3 lata temu. Był to mój popisowy deser, zawsze z lodami i malinami! Od tamtego czasu okazało się ze nie toleruje glutenu j dziś zrobiłam to brownie zamieniając Make pszenna na bezglutenowa i wyszło równie pyszne! Polecam ♥️