ANIA STARMACH

Wasze ulubione brownie

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

  6. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

joanna7202

Pyszne pyszne pyszne, z sosem malinowym przepyszne 😊

paulb

Czy ten cukier dodajemy dopiero do gotującej się wody czy na początku wsypujemy? :)

Justyna

Udało się 😍❤️

Wasze ulubione brownie

Sylwia

Dziękuję za przepis. Brownie jest rewelacyjne. Ma jedną wadę, za szybko znika :). Pozdrawiam

Sylwia

Upiekłam wczoraj, zaraz zniknęło… Dzisiaj upiekłam podwójną porcję :)

Dorota

Mam pytanie, czy ta podana ilość wody jest wystarczająca i czy ta ilość ciasta wystarczy na tortownicę

Monika

Nie udało mi się wymieszać idealnie zostało troszkę grudek, jednak mam nadzieję że będzie pyszny 😏

Wiktoria

Ciasto wyszło pyszne, ale jak dla mnie za bardzo słodkie. Następnym razem dam mniej cukru i będzie rewelacja!

Gosia

Można dodac jakis owoc, np. śliwki? Czy ciasto wyjdzie? :)

Natalia

To brownie wyszło przepyszne! Użyłam metalowej blaszki do tart wyłożonej folią, w związku z czym musiałam dwa razy dłużej piec 😀

Sylwia

Prawie skończone 😍

Wasze ulubione brownie
Trwa ładowanie...