ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Wasze ulubione brownie

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

  6. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

martynakrajowska

do tortownicy o wymiarach 27 jak powinnam zmodyfikować składniki? :)

kasia1

Wlasnie się piecze w piekarniu juz się nie mogę doczekać ?

towojtek

Masła i cukru dałem 200g, zupełnie wystarczy. Wyszły takie jak w opisie, czekoladowe, ciężkie i wilgotne :) Zniknęły w moment

Wasze ulubione brownie

wiolettawilga-misialska

Najlepsze brownie jakie robiłam. Dałam po 200g cukru i masła i jest super! Polecam ten przepis ❤️

Olala

Również użyłam 200g masła i 200g cukru .Wyszło obłędne.Rozkosz dla podniebienia. Polecam ten przepis.

kasiaslowianska

Ja daje mniej masła 200g a nie 280g i 1 szk cukru a nie 240g i jest idealnie :-)

kasianiezgoda

sam tłuszcz, ohyda, na urodziny synka nie miałam ciasta, tyle razy robilam brownie i było ok, zachciało mi się przepisu gwiazdy, niech to…

Kinga M

Przepis na ciasto idealne…ciasto, które bardzo szybko znika :)
Poleciłam koleżance ten przepis i również wyszło idealne

Dr.G

powiem tak – to brownie jest podstawową potrawą wigilijną w klasie mojego pierworodnego od kilku lat (na wielkanoc i inne imprezy klasowe również)
właśnie kolejne w piekarniku, całe mieszkanie cudownie pachnie :-)

Marta x

Wyszło ekstra na czekoladzie bez cukru z dodatkiem łyżeczki stewii i ksylitolu ? mega szybkie, proste i pyyycha

Wasze ulubione brownie
Trwa ładowanie...