Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
Gosia
Można dodac jakis owoc, np. śliwki? Czy ciasto wyjdzie? :)
Natalia
To brownie wyszło przepyszne! Użyłam metalowej blaszki do tart wyłożonej folią, w związku z czym musiałam dwa razy dłużej piec ?
Sylwia
Prawie skończone ?
Marta
Uwielbiam! zawsze wychodzi! :)
Ulcia
Mniam :)
Kamila
Pyszna :)
nika_ing
W ostatni weekend skorzystałam z tego przepisu. Wyszło idealnie, jednakże, jak dla mnie – trochę za gorzkie. Musiałam widocznie użyć czekolady o dużej zawartości kakao.
Natalia
Rewelacja.Mąż nie lubi ciast ciemnych ,a tego zjadł 2 kawałki i przyznał ,że pyszne.Dziekuję za przepis
Justyna Marciniak 90
Pyszne takie jakie chciałam zjeść. Ze względu na synka musiałam spróbować zrobić z mlecznej czekolady i nie wyszły tak jak te orginale, pytanie moje czemu z mleczna czekolada się rozlewaja, po bokach i góra zciete a środek płynny? Proszę o podpowiedź
sempatka
Mniam :)