Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
amatorka
Ciasto jest przepyszne, ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe, wszystko się zgadza :) Gorąco polecam, najlepsze brownie jakie do tej pory zrobiłam, odnalazłam przepis idealny!
Agata
Witam Pani Aniu. Specjalnie dla tego ciasta kupiłam foremkę.Teraz ciasto siedzi w piekarniku. Mam nadzieję że wyjdzie. Bo jestem antytaleńciem jeśli chodzi o pieczenie. Pozdrawiam
agioli
Wyszło przepyszne, choć nie do końca tak jak chyba powinno… ciasto jest bardzo ciężkie, ma konsystencję zwartego kremu czekoladowego/ tarty. Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, ale następnym razem przytrzymam trochę dłużej w piekarniku. Bardzo przestrzegałam przepisu, ale może niepotrzebnie od razu po upieczeniu wyjęłam z piekarnika?
Kamila
Chciałabym upiec wieksze brownie wiec dodałam wszystkiego x2, o ile wydłużyć czas pieczenia ?
Anna
I juz go nie ma malina cukier puder do dekoracji i galka loda dla orzeźwienia. Pycha
Anna
Właśnie sie piecze w formie tarty. A co najlepsze robi sie go mega szybko
Magdalena
Zrobiłam i… pyyyyyyyyyyyyszne :) Raj dla podniebienia :) Polecam, polecam, polecam :)
Marzanna
Jest pyszne !!! Naprawdę polecam
Ewa
A ile tego zwykłego cukru? jest tylko cukier waniliowy napisany a w przepisie pisze:"W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy".
Ewa
Soryyyyyyyyyyyyyyyyyyy Boże ja bez okularów nie widzę już nic;) przepraszam
Malwina
Zrobiłam dziś pierwszy raz brownie i wyszło przepyszne. Chciałam pochwalić prostotę przepisu, bo takie przepisy lubię najbardziej ;) Mi i Matyldzi, która jest jeszcze w brzuszku bardzo smakowało takie prosto z piekarnika – cieplutkie i płynne w środku MNIAM MNIAM. POLECAM
Ania Starmach
tak się cieszę! :))))))