ANIA STARMACH

Wasze ulubione brownie

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przed Tobą przepis na brownie idealne!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 280 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 240 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 100 ml wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Czekoladę połam na małe kawałki, orzechy i migdały posiekaj.

  2. W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

  3. Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

  4. Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

  5. Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

  6. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  8. Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.

Wskazówki:

Jeśli jesteś uczulony na orzechy lub za nimi nie przepadasz, możesz je po prostu pominąć, ciasto i bez nich będzie doskonałe.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

amatorka

Ciasto jest przepyszne, ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe, wszystko się zgadza :) Gorąco polecam, najlepsze brownie jakie do tej pory zrobiłam, odnalazłam przepis idealny!

Agata

Witam Pani Aniu. Specjalnie dla tego ciasta kupiłam foremkę.Teraz ciasto siedzi w piekarniku. Mam nadzieję że wyjdzie. Bo jestem antytaleńciem jeśli chodzi o pieczenie. Pozdrawiam

agioli

Wyszło przepyszne, choć nie do końca tak jak chyba powinno… ciasto jest bardzo ciężkie, ma konsystencję zwartego kremu czekoladowego/ tarty. Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, ale następnym razem przytrzymam trochę dłużej w piekarniku. Bardzo przestrzegałam przepisu, ale może niepotrzebnie od razu po upieczeniu wyjęłam z piekarnika?

Kamila

Chciałabym upiec wieksze brownie wiec dodałam wszystkiego x2, o ile wydłużyć czas pieczenia ?

Anna

I juz go nie ma malina cukier puder do dekoracji i galka loda dla orzeźwienia. Pycha

Anna

Właśnie sie piecze w formie tarty. A co najlepsze robi sie go mega szybko

Magdalena

Zrobiłam i… pyyyyyyyyyyyyszne :) Raj dla podniebienia :) Polecam, polecam, polecam :)

Marzanna

Jest pyszne !!! Naprawdę polecam

Ewa

A ile tego zwykłego cukru? jest tylko cukier waniliowy napisany a w przepisie pisze:"W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy".

Ewa

Soryyyyyyyyyyyyyyyyyyy Boże ja bez okularów nie widzę już nic;) przepraszam

Malwina

Zrobiłam dziś pierwszy raz brownie i wyszło przepyszne. Chciałam pochwalić prostotę przepisu, bo takie przepisy lubię najbardziej ;) Mi i Matyldzi, która jest jeszcze w brzuszku bardzo smakowało takie prosto z piekarnika – cieplutkie i płynne w środku MNIAM MNIAM. POLECAM

Ania Starmach

tak się cieszę! :))))))

Trwa ładowanie...