Co kupić?
- 280 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g drobnego cukru
- 80 g mąki
- 100 ml wody
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Jak przygotować?
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Brownie odpowiednią konsystencję uzyskuje po całkowitym wystudzeniu, ale ja najbardziej lubię to ciasto, gdy jest jeszcze gorące, a czekolada w środku płynna.
Komentarze
Anna
Hmmm… Nie użyłam i wyszło fenomenalne ? i zniknęło w ciągu godziny ?
Anna
A w którym miejscu w przepisie mam użyć soli?
Gosia
Mogę zamienić cukier biały na stewię lub ksylitol?
Ciniminis
Czym możemy zastąpić jajka?
Ciniminis
Dziękuję :)
Ania Starmach
Możesz poeksperymentować z siemieniem lnianym lub z bananami ;)
Izabela011
Zrobione! Pierwsze w życiu ciasto z którego jestem zadowolona w 100%! Robilam w keksowce, takie same ilości wg przepisu, urosło troszkę wyższe niż klasyczne brownie. Dalam ciut mniej cukru, więcej czekolady, polewa z czekolady deserowej z orzechami włoskimi i w środku skórka z pomarańczy :-) doskonały przepis! Ciasto mocno czekoladowe, gąbczaste , nie zakalcowate, pycha?
Izabela011
Witam:-) jak bardzo zmienić proporcje w przepisie, jeśli mam tylko blaszkę keksowkę? Pozdrawiam
Izabela011
Dziękuje pięknie:-)
Ania Starmach
Najlepiej jeśli zmniejszysz proporcje o 1/3 :) możesz też upiec wyższe brownie (wtedy
piecz je 5 minut dłużej)