Co kupić?
- 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
- 4 małe jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 800 g ziemniaków
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Dzień wcześniej natrzyj kaczkę majerankiem, solą i posiekanym czosnkiem.
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, nafaszeruj nimi wnętrze kaczki.
Kaczkę połóż na kratce nad blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na półtorej godziny. Kilka razy w ciągu pieczenia polewaj kaczkę wytapiającym się z niej tłuszczem.
Po półtorej godziny z blachy zlej tłuszcz, połóż na niej ziemniaki pokrojone w ćwiartki, pośrodku nich połóż podpieczoną kaczkę.
Piecz przez kolejną godzinę!
Komentarze
maz_kucharki
Praktykant który wpisywał ten przepis zapomniał o włożeniu kaczki do BRYTFANKI! Już 2 godziny próbuję domyć piekarnik a jeszcze co najmniej drugie tyle przede mną.
Magdalena
Proponuję pic w rękawie nie trzeba wtedy polewac a przed końcem rozciac rękaw żeby się skórka zarumienila.
walter.p
Kaczka z ziemniakami! No to jest chyba najlepszy hit kulinarnych abnegatów! Pani Anno, tą propozycją podbiła pani cały www, a najbardziej będzie smakowało wielkiemu mistrzowi kuchnii – Chuckowi Norrisowi! ;=)))
Agnieszka
Kaczka pyszna. Ziemniaczki upieczone. Do tego duszona czerwona kapusta. Mmmm….
agnieszka87
Kaczka wyborna, ale domyć po niej piekarnik to nie lada gratka ….
Sebastian
Konkurs Same pyszności ;) Kaczka w moim wydaniu ;) można powiedzieć że na słodko bo z jabłkami ;)