Co kupić?
- Błyskawiczne bułki
- 250 g mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka maku lub sezamu
- 1 łyżeczka soli
- Konfitura z cebuli
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- olej do smażenia
- Kurczak
- 1 pierś z kurczaka
- 1 awokado
- 2 łyżki świeżego tymianku
- kilka liści Twojej ulubionej sałaty
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Błyskawiczne bułki
W misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz maku). Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Z masy lep niewielkie bułki, okrągłe lub podłużne.
Wierzch bułek zwilż wodą i posyp makiem lub sezamem.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piecz przez około 20 minut.
- Konfitura z cebuli
Czerwone cebule pokrój w piórka (cienkie paseczki), przysmaż je na odrobinie oleju. Dodaj cukier, miód i wino.
Cebule duś około 20–30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj świeży tymianek.
- Kurczak
Pierś z kurczaka pokrój w długie paski, obsyp solą, pieprzem i tymiankiem.
Na patelnię wlej odrobinę oliwy lub oleju, mięso smaż na złoty kolor.
- Kanapka
Bułkę przekrój, posmaruj konfiturą, dodaj kurczaka, awokado i liście ulubionej sałaty.
Komentarze
Masza
Coś tutaj jest chyba nie tak z proporcjami jeśli chodzi o bułki. Próbowałam robić dwa razy, piekłam min. 35 minut i mimo tego że na górze były spieczone, to w środku niestety niedopieczone. Poza tym ciasto wyszło strasznie lepkie i bułka okropnie ciężka. Cebula i kurczak smaczne.
Aleksandra
Pani Aniu, jakiej mąki najlepiej użyć ? I na ile bułeczek rozdzielić tę porcje ciasta tak żeby wypiekały się w podanej temperaturze i czasie? ??