ANIA STARMACH

Ryba po grecku

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Ryba po grecku jest idealna na świąteczny stół :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki (korzeń)
  • 3 cebule
  • 0.5 dużego selera
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut.

  3. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Gotuj 10 minut.

  4. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw.

  5. Duś na małym ogniu przez około 15 minut.

  6. Rybę dopraw solą i pieprzem, podziel na mniejsze filety.

  7. Rybę obtocz w mące i przysmaż na złoty kolor.

  8. Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Malgorzata

Sernik już gotowy😊

Malgorzata

Przepyszna skończyłam robić dziękuję Aniu

aga0909

Witam, to będzie moja pierwsza ryba po grecku i mam pytanie czy może być mrożona czy tylko świeża? i tak na prawdę która najlepsza żeby nie było ości. Pozdrawiam Aga

Trwa ładowanie...