Co kupić?
- 800 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj)
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 4 marchewki
- 3 pietruszki (korzeń)
- 3 cebule
- 0.5 dużego selera
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 4 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion (przepis znajdziesz tutaj) lub wodę. Gotuj 10 minut.
Duś na małym ogniu przez około 15 minut.
Rybę przełóż do naczynia, przykryj warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.
Komentarze
Ania73
Właśnie zrobiłam rybkę według tego przepisu i jest rewelacyjna ?a te warzywa palce lizać mniam
Karolina
Przepis fantastyczny i bardzo prosty! Ryba wyszla zjawiskowo! Wszystkim smakowalo!
Beata
Świetny przepis Dziękuję u mnie ryba jest jedzona w "tandemie braterskim" młodszy Syn zjada rybę a starszy niestety nie lubi ryb i wyżera warzywa a te z tego przepisu są Fantastyczne ( wcześniej gotowałam je – nie były takie smaczne a tu są duszone – PRZEPYCHA); dziękuję pozdrawiam; Wesołych Świąt
Bona
Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! to nieprofesjonalne i szkodliwe. Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić.
pozdrawiam.
robert12279
na udekorowanie dodałem lubczyk ……. zapach i smak niesamowity ….. :)
Zofia
Aniu makaron z lososiem w g Twojego przepisu paluszki lizac. Dziekuje.
Malgorzata
Sernik już gotowy?
Malgorzata
Przepyszna skończyłam robić dziękuję Aniu
aga0909
Witam, to będzie moja pierwsza ryba po grecku i mam pytanie czy może być mrożona czy tylko świeża? i tak na prawdę która najlepsza żeby nie było ości. Pozdrawiam Aga