Domowy kisiel wiśniowy
Jeśli choć raz spróbujesz domowego kisielu z kawałkami owoców, to już nigdy nie wrócisz do sklepowej wersji tego owocowego deseru! Kisiel wiśniowy to słodka przekąska z delikatnie kwaśnym i orzeźwiającym akcentem. Koniecznie musisz spróbować!
Do przygotowania kisielu wiśniowego będziesz potrzebować:
- 500 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozmrożone wiśnie przełóż do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj, aż puszczą sok. Odlej kilka łyżek soku do małej miseczki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zawartość miseczki przelej do wiśni i podgrzewaj aż kisiel zacznie gęstnieć. Po zagotowaniu kisiel jest gotowy!