ANIA STARMACH

Deser sernikowy z wiśniami i bananami

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kwaśne wiśnie przełamane słodyczą karmelizowanych bananów w eleganckim wydaniu. Musicie spróbować!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Sos
  • 300 g drylowanych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Deser
  • 200 g mielonego białego sera (np. z wiaderka)
  • 200 ml śmietany kremówki (30–36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 banan
  • 8 małych bezików

Jak przygotować?

  1. Sos
  2. Wiśnie przełóż do rondelka, zasyp cukrem i podgrzewaj. Gdy owoce puszczą sok, odlej odrobinę płynu, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i wlej z powrotem do rondelka. Zagotuj. Sos jest gotowy :)

  3. Deser
  4. Na rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i banana pokrojonego w plasterki. Smaż w karmelu przez 2–3 minuty.

  5. Śmietankę kremówkę ubij, powoli dodawaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj ją z białym serem, dodaj pokruszone beziki.

  6. Do szklanek/kieliszków nałóż banany w karmelu, masę serową i sos wiśniowy. Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie wiśni znajdziesz tutaj.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Diana

Konkurs Same pyszności!

Deser sernikowy z wiśniami i bananami
Trwa ładowanie...