Co kupić?
- Sos
- 300 g drylowanych wiśni
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Deser
- 200 g mielonego białego sera (np. z wiaderka)
- 200 ml śmietany kremówki (30–36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 banan
- 8 małych bezików
Jak przygotować?
- Sos
Wiśnie przełóż do rondelka, zasyp cukrem i podgrzewaj. Gdy owoce puszczą sok, odlej odrobinę płynu, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i wlej z powrotem do rondelka. Zagotuj. Sos jest gotowy :)
- Deser
Na rozgrzaną patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i banana pokrojonego w plasterki. Smaż w karmelu przez 2–3 minuty.
Śmietankę kremówkę ubij, powoli dodawaj cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj ją z białym serem, dodaj pokruszone beziki.
Do szklanek/kieliszków nałóż banany w karmelu, masę serową i sos wiśniowy. Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.
Komentarze
deli
Pani Aniu czy mogę zrobić ten deser wieczorem a następnego dnia podać?
deli
szkoda, że nie doczekałam się odpowiedzi…
Diana
Konkurs Same pyszności!