Jak przygotować domową przyprawę do piernika?
Grudzień to miesiąc, gdy w domu unosi się korzenny zapach wypieków świątecznego piernika i małych pierniczków w przeróżnych kształtach. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw, których odpowiednia mieszanka tworzy niepowtarzalny smak. Najlepsza przyprawa do piernika to ta, którą przygotujemy sami. Jak ją zrobić?
Domowa przyprawa do piernika zachwyca zapachem i niezwykłym aromatem. Przygotuj elektryczny młynek, moździerz lub blender.
Oto składniki:
cynamon – 40 g kory cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonego już cynamonu
imbir – 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
goździki – 3 łyżeczki zmielonych goździków, jeśli posiadasz całe goździki, utłucz je w moździerzu
kardamon – 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
gałka muszkatołowa – 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
ziele angielskie – 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
pieprz – 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
anyż – wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki
Tak naprawdę proporcje zależą od tego, co najbardziej lubisz. Możesz dodać na przykład więcej cynamonu lub mniej pieprzu. Warto eksperymentować i znaleźć swoje ulubione połączenie.