ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Piernik ekspresowy

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Dziś w niewyjaśnionych okolicznościach :) zniknął mój przygotowywany od wielu tygodni piernik staropolski (ktoś chyba nie mógł się już doczekać świąt!). Zamiast się złościć postanowiłam działać! Na szczęście miałam doskonały przepis na piernik EKSPRESOWY! Składniki znalazłam w pobliskim sklepie, za wszystko zapłaciłam wygodnie, bo zbliżeniowo kartą VISA, a jego przygotowanie zajęło mi naprawdę „chwilę”. Polecam gorąco! Ps. Ciekawe czy ten piernik dotrwa do Wigilii...

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego, jasnego miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g suszonych moreli
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • 20 g suszonych śliwek
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Polewa
  • 50 ml mleka
  • 50 ml masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

  1. Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej z tego przepisu.

  2. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika.

  4. Oddziel żółtka od białek.

  5. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki.

  6. W osobnej misce ubij białka.

  7. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową.

  8. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut.

  10. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.

  11. Polewa
  12. Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  13. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową (poradę, jak przygotować polewę czekoladową, znajdziesz tutaj).

Wskazówki:

#piernikekspresowy #corazblizejswieta #mamwdomugłodomora #Visa #płacezblizeniowo #szybkoiwygodnie

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Magdalena M

wyszły przepyszne:) mniam, pełne aromatycznych składników, najlepszy przepis na pierniczki jaki próbowałam :*

Piernik ekspresowy

Monika

Nam niestety wyszedł suchy?

umpfh

Może przełóż następnym razem dżemem? Ja zawsze przekładam truskawkowym z Łowicza i nie jest suchy.

Justyna

Ile wcześniej trzeba go upiec przed świętami.

anonka

Konkurs Same Pyzności

Piernik ekspresowy

Anna

Konkurs Same Pyszności:)

Piernik ekspresowy

kingau90

Konkurs Same Pyszności!

Piernik ekspresowy
Trwa ładowanie...