Gotowanie maku
Marzysz o przygotowaniu domowej masy makowej, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? To naprawdę prosta sprawa! Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza od tej gotowej w puszce. Warto więc poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. Jak sprawić, żeby mak był idealny do świątecznego ciasta?
Gotowanie maku
Potrzebujesz:
- 500 g maku
- wodę lub mleko
oraz
- garnek do gotowania maku
- sito i gazę do odcedzenia
1. Mak przełóż do garnka i opłucz pod bieżącą wodą.
2. Następnie zalej wrzącym mlekiem lub wodą parę centymetrów ponad poziom i gotuj przez około 30 minut.
3. Odcedź na sicie wyścielonym gazą i poczekaj, aż całość się odsączy.
4. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce na bardzo drobnym sicie.
Domowa masa makowa
Nadzienie makowe potrzebuje jeszcze słodkiego uzupełnienia. Do zmielonego maku dodaj ulubione bakalie, na przykład skórę kandyzowanej pomarańczy, orzechy laskowe, migdały czy rodzynki. Makowe nadzienie potrzebuje także łyżki miękkiego masła, a aby go dosłodzić zamiast cukru, dodaj miód. Na końcu wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami.